Amayadori: Tadao Ando’s Circular Public Restroom Incorporates an Engawa


walking North from Shibuya Station brings you to Jingu-dori Park and the south entrance of the toilet

The Tokyo Toilet project continues to make progress with the latest designer public restroom by Tadao Ando (previously) opening last week. Ando’s design features a circular floorplan with a spanning roof and engawa which, in Japanese architecture, is an edging strip of space on the outside of the building that occupies an area in between the interior and exterior.inside “everyone’s toilet,” which is equipped with ostomate facilities, baby chair, and diaper changing table

Located in Jingu-dori Park, a 5-minute walk from Shibuya Station, Ando’s public restroom is nicknamed Amayadori, which means taking shelter from the rain. “I sought for this small architecture to exceed the boundaries of a public toilet to become a ‘place’ in the urban landscape that provides immense public value,” says Ando.[…]

map that also indicates location of toilets in Braille

More: Amayadori: Tadao Ando’s Circular Public Restroom Incorporates an Engawa

About agogo22

Director of Manchester School of Samba at http://www.sambaman.org.uk
This entry was posted in Architecture and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.